Co wiesz o kuchni włoskiej?

Kuchnia włoska to jedna z dwóch najbardziej popularnych kuchni w Europie – tuż obok kuchni francuskiej. Zjednuje sobie mnóstwo miłośników, którzy gustują w śródziemnomorskich smakach, aromatycznych przyprawach oraz makaronach. Czym charakteryzuje się kuchnia włoska i co warto o niej wiedzieć?

Jak jadają włosi?

Kultura jedzenia w słonecznej Italii nieco różni się od naszej. Włosi spożywają trzy główne posiłki dziennie, ale to kolacja jest tym najważniejszym. Śniadanie jest natomiast bardzo lekkie – najczęściej podawane na słodko z kawą. Może to być rogalik lub inna mączna przekąska. Obiad jest już nieco pożywniejszy i składa się z kilku potraw – przystawki, pierwszego i drugiego dania oraz deseru wraz z winem. Przystawka to najczęściej bułka z ziołami nazywana bruschette albo smażone warzywa w panierce. Pierwsze danie to natomiast makaron w różnych odsłonach – może to być zarówno spaghetti, jak i kluski podobne do naszych kopytek lub małych pierożków. Na drugie danie serwuje się deskę serów i wędlin, potrawy z jajek, ryby lub mięsa. Deser to kwintesencja całego spotkania – lody, tiramisu czy panna cotta podawana z lampką białego lub czerwonego wina.

Pizza i spaghetti – co jeszcze kochają włosi?

Włoskie posiłki najczęściej kojarzą nam się z pizzą na cienkim cieście oraz makaronem z sosem pomidorowym. Wbrew pozorom nie jest to podstawa tej południowej kuchni. Włosi uwielbiają warzywa i często przygotowują w oparciu o nie potrawy. Cenione jest tutaj dobre mięso – ryba czy befsztyk z grilla oraz kurczach. Cała kuchnia oparta jest na świeżych i aromatycznych potrawach, gdzie wyróżnia się szczególnie oregano, tymianek, czosnek, bazylię oraz pieprz. Posiłki skropione są dobrej jakości oliwą z oliwek. Myśląc o Włoszech, nie można zapominać o serach – w tym kraju królują różnego rodzaju sery – nie tylko parmezan, ale też gorgonzola, ricotta czy mascarpone.

Włochy są ogromne i wyróżnia się w nich aż 20 różnych regionów kulinarnych – każdy z nich to inne charakterystyczne danie. Południe charakteryzuje się głównie kuchnią opartą na owocach morza, a północ na posiłkach mięsnych oraz zapiekankach.

Opublikuj komentarz

You May Have Missed