Czym jest serek homogenizowany?

W niewielu krajach na świecie serki homogenizowane cieszą się tak dużą popularnością, jak w Polsce. Dla wielu to wręcz podstawia diety, stanowiąca podstawę każdego śniadania czy sposób na niskokaloryczną słodką przekąskę. Czym są i jak powstają serki homogenizowane?

Czym jest serek homogenizowany?

Według definicji serek homogenizowany to niedojrzewający ser twarogowo-kwasowy. Do ich produkcji wykorzystuje się twaróg i śmietankę, czemu zawdzięcza kremową konsystencję i wyraźnie śmietankowy smak. Dzieci uwielbiają go na słodko, ale występuje również w innych formach – m.in. połączony z warzywami czy przyprawami. W tej pierwszej formie służy za samodzielną przekąskę, natomiast w wersji „na słono” jest najczęściej używany do smarowania chleba czy jako składnik dań.

Jak się je produkuje?

Serki homogenizowane produkuje się z pasteryzowanego mleka, do którego są dodawane kultury bakterii, podpuszczka i chlorek wapnia. Następnie przy wykorzystaniu wirówek oddziela się serowy skrzep od serwatki, a uzyskany produkt miesza się ze śmietanką, by nadać mu kremową gładkość. Homogenizowanie polega na przepuszczaniu uzyskanej masy przez bardzo wąskie szczeliny pod dużym ciśnieniem, dzięki czemu rozbiciu ulegają drobinki tłuszczu.

Dlaczego warto jeść serki homogenizowane?

Oczywiście dla większości z nas najważniejszym argumentem za jedzeniem serków homogenizowanych jest ich smak. Dzieci wprost za nimi przepadają, a również wielu dorosłych gustuje w słodkiej przekąsce w ciągu dnia. Jednak nie każdy wie, że są one również dobrym źródłem białka mlecznego, czyli niezbędnego składnika budulcowego dla naszego organizmu. Ponadto serki homogenizowane są polecane także z uwagi na wysoką zawartość wapnia, budulca m.in. zębów i kości, które jest szczególnie ważne w okresie wzrostu, ale również dla osób dorosłych i tych nieco starszych, zapobiegając lub spowalniając odwapnianie kości. Wapń jest również jednym z najważniejszych elektrolitów w organizmie i jego prawidłowy poziom wpływa również na dobre samopoczucie.

Bez cienia wątpliwości serki homogenizowane – na słono i na słodko – można uznać za wartościowy składnik diety, którym można ją uzupełnić w optymalny dla zdrowia sposób.

Opublikuj komentarz

You May Have Missed