Jak uzdrowić swoją kuchnie?
We współczesnych czasach niemal każdemu towarzyszy szybkiego tempo życia. Nierzadko pośpiech odbija się na zdrowiu i dobrym samopoczuciu – szczególnie, jeżeli spożywamy słabej jakości posiłki w biegu. Istnieją jednak sposoby, aby płynnie dokonać w swojej kuchni zmian na lepsze, mimo braku czasu. Oto kilka propozycji.
Sól i cukier – zmora dzisiejszych czasów
Cukier i sól są w dzisiejszych czasach wszechobecne – występują nawet w takich produktach, jak chleb, jogurt czy kiełbasa. Służą jako ulepszacze smaku, niestety ich nadmiar negatywnie wpływa na całe nasze ciało. Co możemy zrobić, żeby uzdrowić swoją kuchnie? Na samym początku warto zrezygnować albo przynajmniej zredukować świadome używanie cukru i soli – na przykład herbatę można słodzić mniejszą ilością cukru oraz ograniczać dodawanie soli do gotowania makaronu, ziemniaków czy ryżu. Zdrowszą alternatywą cukru może być ksylitol, który nie powoduje wyrzutów cukru do krwi. Sól można ograniczyć poprzez rezygnowanie z gotowych mieszanek przypraw – w tym z kostek do gotowania – ponieważ zawierają one w składzie bardzo duże stężenie tej substancji.
Zdrowe przekąski – szybkie i smaczne
Każdy z nas czasami skusi się na jakąś przekąskę – na przykład podczas wieczornego relaksu przy książce lub niedzielnego oglądania telewizji. Jednak niezdrowe przekąski, takie jak chipsy i słodycze na dłuższą metę nie poprawią naszego samopoczucia. Istnieją jednak ich zdrowsze alternatywy, które są smaczne i mogą przynieść wiele korzyści. Sięgać warto po orzechy, które zawierają cenne omega-3 i omega-6 oraz owoce i musy owocowe, pełne witaminy C. Jeżeli jednak chcemy coś bardziej wyszukanego, w domowym zaciszu można stworzyć smaczne przysmaki, których przygotowanie nie zajmie dużo czasu – między innymi gruszki pieczone w piekarniku z dodatkiem miodu, kulki bakaliowe z kakao czy budyń z cynamonem.
Jak jeść więcej warzyw?
Na każdym kroku słyszymy, że spożywanie przynajmniej 5 porcji warzyw dziennie jest podstawą dobrego samopoczucia i zdrowia. Jednak spożywanie codziennie takiej ilości warzyw może stanowić wyzwanie – szczególnie jeżeli nie przepadamy za ich smakiem. Doskonałym sposobem, aby to zmienić jest łączenie warzyw z humusem. Ta pyszna pasta z ciecierzycy potrafi odmienić smak każdego produktu – można maczać w niej marchewkę, paprykę, seler czy inne warzywa.
Opublikuj komentarz